TIL FORSIDEN

PHALAENOPSIS

CATTLEYA TYPER

DENDROBIUM

VANDA/ASCOCENDA

PAPHIOPEDILUM

BLANDEDE GODTER

MONTEREDE ORKIDÉER

HINSIDES

FRØFORMERING

PASNING

LIDT OM MIG SELV

KILDER

Slægt, art og type Lys og temperatur Vand Gødning Utøj Phalaenopsis Kort sagt
Lys og temperatur Nu begynder det at blive virkelig "sjovt"...

Når man placerer sine orkidéer i vindueskarme, på borde o.lign. skal man tage hensyn til, hvordan de forskellige slægter/arter forholder sig til lys og temperatur. Ofte står dette på etiketten eller den lille plasticdims, der er stukket ned i jorden. Men disse etiketoplysninger er ofte kortfattede og kan være svære at afkode, så det er bedst at tjekke orkidéen på hjemmesider såsom: http://www.orkidevinduet.dk/ og http://www.orchidspecies.com/ 

 

Og nu er det det begynder at blive rigtig sjovt… ”Solrig placering, gerne øst/vest vindue om sommeren og syd om vinteren”. Så skal der flyttes rundt på planterne. ”Kraftigt lys, dog ikke direkte sol”… Den har jeg tænkt længe over, ja helt tilbage fra jeg fik min første orkidé. Hvordan kan planten få kraftigt lys uden at stå i solen. Ja, det er noget med kunstigt lys, nogle specielle pærer/lysstofrør mange entusiaster sætter op om vinteren. Dette kunstige lys gør også, at man kan dyrke orkidéer i f.eks. kælderrum eller andre steder, hvor det naturlige lys ikke kommer ind. Men… det kan være en jungle at finde rundt i og holde rede på, især hvis man har mange forskellige orkidéer. Det er én af de væsenligste grunde til, at jeg begyndte at skrive om mine orkidéer, for at have et opslagsværk, så jeg hurtigt og nemt kan læse om pasningen heraf.

 

Som hovedregel, sæt aldrig en orkidé i solen, medmindre det står på (om) planten, at den kan tåle det. Selvom en orkidé kan tåle direkte sollys er det altid med det forbehold, at planten ikke må blive for varm (overophedet er gerne det udtryk, der bruges). Mht. sollyset er det nemlig ikke så meget lyset, men mere varmen der kan være skadelig.

 

Man kan mærke på bladene om de får for meget varme. Selvom planten står i sollyset skal bladene være kølige. Man kan også se det på bladene, der tørrer ud eller får brune pletter, men så kan det være for sent.

 

Har man vinduer med thermo- eller energiruder, opfanger ruderne så meget af solens varme, at mange orkidéer tåle at stå i vindueskarmen det meste af året. Vi har selv syd/vest vinduer med solfilter, og der kan de fleste orkidéer tåle at stå fra september til og med maj. I sommer månederne skal f.eks. Phalaenopsis fjernes derfra, da sollyset bliver for stærkt trods solfilteret. Som hovedregel er det orkidéer med bulber, kraftige blade eller et sølv/hvidligt skær på bladene, der kan tåle sol og varme.

 

Men… selv soldyrkere kan have svært ved at klare den kraftige sommermiddagssol. Det er en god idé at have en persienne eller et tyndt gardin, der kan hives ned/til lige i middagstimerne; det er trods alt nemmere end at flytte rundt på planterne.

 

Eksempler på soldyrkere, i min samling, er Brassavola, Dendrobium og Vanda. 

 

Huske-tips om lys:

 

- Lysegrønne blade: planten får tilpas med sol.

- Mørkegrønne blade: planten får for lidt lys, hvis bladene bliver meget mørkegrønne.

- Røde blade eller røde kanter: planten får for meget lys.

 

Igen drejer det sig lige om at stikke fingeren i jorden og mærke sine egne mavefornemmelser. Det er lidt ligesom med små børn. Man kan læse sig til meget og følge diverse ekspertråd, men nogle gange skal man også bare følge sine egne fornemmelser. Jeg har Phalaenopsis med meget mørkegrønne blade, også nogle med helt mørke, grønlilla blade, der står lyst; men bliver ved med at have helt mørke blade. De trives, vokser flot og blomstrer artigt alligevel. Så ingen regler uden undtagelser.

 

 

 

TEMPERATUR

 

I naturen er orkidéernes levevilkår meget forskellige fra det danske klima. I naturen har orkidéerne ofte en høj dagtemperatur, høj luftfugtighed fra regn, tåge og dis samt en noget køligere nattemperatur. Hvor vi i Danmark har stor forskel på sommer/vinter temperatur, lever orkidéer flest, hvor der er større forskel på dag/nat temperaturen end på årstidsskifte. Det er disse naturlige leveforhold vi skal forsøge at efterligne hjemme i vores stuer. 

 

 

Normalt beskriver man orkidéernes krav til temperaturer som:

 

Varm: Ikke under 16 grader. Lidt forskel på dag og nattemperatur, dog ikke mere en 4 grader.

 

Tempereret:  Ikke under 12 grader. Forskel på dag og nat = 6 grader.

 

Kølig: Ikke under 8 grader. Forskel på dag og nat = 8 grader.

 

For orkidéer er minimumstemperaturen det vigtigste. De fleste orkidéer kan dog, især hybriderne, tåle at komme under skalaen i kortere tid. Og som altid er der undtagelser, der bekræfter reglerne. F.eks. kan nogle af mine Dendrobium tåle kulde helt ned til frysepunktet, ja ikke kun tåle, det er også fremmende for væksten. I så tilfælde skal temperaturstigningen komme gradvist; f.eks. fra udendørskulde -> til uopvarmet udestue -> til køligt soveværelse -> til stue. Så ikke noget med at hive orkidéen op fra sneen og sætte den ind ved siden af brændeovnen…

 

De fleste orkidéer skal stå køligt i deres hvileperiode, dette fremmer væksten og knopdannelsen. En afblomstret Phalaenopsis kan være en utrolig flot plante, der stadig kan pynte i stuen. Den kan godt danne nye stængler, selvom den ikke får en hvileperiode, men er der problemer med at få den til at danne stængler/blomstre, så skal man sætte den i et køligt rum, indtil den har dannet knopper.

 

På nuværende tidspunkt er vi vist alle blevet klar over, at det KAN være en videnskab at passe orkidéer. Det er ikke nok med en vandkande, vi skal også være udstyret med et termometer, en persienne, en pasningsvejledning og ikke mindst et hygrometer, så vi kan måle luftfugtigheden omkring den enkelte orkidé. For luftfugtigheden er også en vigtig faktor for visse orkidéers trivsel. Man kan hæve luftfugtigheden ved at sprøjte planterne med en håndforstøver eller ved at hænge/eller stille vandskåle på radiatoren under vindueskarmen.

 

Vi varmer stue/køkken/alrum op med brændeovn. Det giver en utrolig tør luft, der ligger på omkring 45 %, hvor det optimale 50-60 %. Så jeg har ofte gang i forstøveren om vinteren.

 

Som stue-dyrker kan det være meget svært at levere dag/nat-temperaturforskellen, med mindre man flytter rundt med sine planter morgen og aften. Hvis en orkidé er meget krævende på det område... Så køber jeg den ikke. Men vi bor i et gammelt mejeri, der ikke er lige godt isoleret over det hele. Jeg kan derfor godt finde nogle lidt kølige rum til orkidéernes hvileperiode, men orkidéerne bliver stående samme sted døgnet rundt.

 

Man kan selvfølgelig købe forskellige klimaanlæg til orkidéer, ligesom specielle lamper til meget lyskrævende orkidéer, men... det har jeg ikke forsøgt mig med endnu.

 

Se f.eks.: http://www.orchidkarma.com/my-orchids/my-growing-spaces/, se det er en rigtig prof.

 

 

EKSEMPLER PÅ PASNINGSVEJLEDNING

 

Dendrobium Lindleyi (Aggregatum)

Pasning: Varm-tempereret. Vokser gerne monteret på bark. Vinterhvile med næsten ingen vanding oktober til marts, køligt og godt med lys. Godt med vand i vækst perioden.
Temperaturer: Dag: Sommer: over 20 op til 30 grader.

 

Brassavola David Sander

Pasning: Solrig placering gerne øst/vest vindue om sommeren og syd om vinteren. Kan også tåle relativ lav luftfugtighed, hvilket gør det egnet til stuedyrkning.

Temperaturer: Forår/Efterår: 18-22. Sommer: 20-24. Vinter: 16-20.

 

 

Nogle orkidéer er meget følsomme overfor temperatursvingninger, lys, vandkvalitet mv. Hvis de f.eks. ikke får de rigtige temperaturer dag og nat, sommer og vinter, vil de ikke blomstre osv. Jeg ved ikke så meget om det, da det er svært at leve op til alle de krav, når man dyrker orkidéer i stuen. Men hybrider er vist generelt ikke så sarte. I det hele taget er det en god idé at spørge, når man køber orkidéen, om hvor fintfølende den er. 

En sensommerdag med stille regn er godt for orkidéer og andre stueplanter. Jeg sætter derfor gerne mine planter udenfor i regnvejret. Orkidéerne, på det lyse træbord i baggrunden, står ude døgnet rundt, så længe temperaturen er over 10 grader.

OP IGEN

http://orkidemejeriet.blogspot.com/