TIL FORSIDEN

PHALAENOPSIS

CATTLEYA TYPER

DENDROBIUM

VANDA/ASCOCENDA

PAPHIOPEDILUM

BLANDEDE GODTER

MONTEREDE ORKIDÉER

HINSIDES

FRØFORMERING

PASNING

LIDT OM MIG SELV

KILDER

Om mig selv 

Min interesse for orkideer startede i det herrens år 2004, hvor jeg fik en fantastisk stor og flot Phalaenopsis af nogle gode venner. Jeg fik bogstaveligt talt koldsved ved tanken om at skulle passe denne store, flotte blomst. Jeg havde absolut IKKE grønne fingre og ingen blomstrende stueplanter havde nogensinde overlevet mere end ganske få måneder i mit hjem. Og nu stod jeg så der med ansvaret for, hvad jeg nu ved, en meget dyr orkidé. Og ganske rigtigt... den overlevede ikke...

 

Så blev jeg stædig. Det kan ikke passe. Jeg købte straks en ny (men meget mindre) orkidé, en hvid Phalaenopsis, hos en blomsterhandler og overvågede den nøje. Jeg satte en påmindelse på min telefon så jeg huskede at vande een gang om ugen...og så kørte det ellers derudad. Regelmæssigheden passede orkidéen og den overlevede... og jeg fik blod på tanden efter at få flere orkidéer.
 
Og det fik jeg så...! 

Omkring nytår 2011 havde jeg nogle og tredive orkidéer, flest Phalaenopsis men også et par Dendrobium og Cambria. Man kan jo købe orkidéer overalt, i supermarkeder, på gartnerier og tankstationer. Og da jeg aldrig har set en orkidé jeg ikke kan lide, så er det svært at gå forbi uden at købe... I foråret anbefalede en veninde så OrkideImperiet til mig, og siden er jeg blevet en del fattigere. OrkideImperiet er en forretning i København, men det er jo i den anden ende af landet, så... Heldigvis kan man købe på nettet og orkidéerne bliver sendt med posten, uden så meget som at miste et blad. Det kan anbefales. Men... det kræver lidt selvdisciplin, da det er meget nemt at klikke på alle de flotte planter og vupti står de hjemme i stuen...

 

Hvorom alting er... så har jeg nu (juni 2013) 163 smukke orkidéer, i alle størrelser og faconer og blomstringsstadier. Alle vandrette flader er fyldt med orkidéer, ja vi sidder næsten med dem på skødet. Efterhånden har jeg dog lavet en turnusordning, så kun de blomstrende planter har adgang til stue/opholdsrum, mens de hvilende orkidéer er sat til side. Det passer fint, for med det køligere vejr i vente skal disse orkidéer sættes i kølige rum, for at fremme deres blomstring. 

 

Som min familie ser mig...

Jeg er født i september måned i det Herrens År 1964, så kan du selv begynde at regne... ;-)  Den daglige husholdning består af mig selv sagde hunden, min mand Erik, to børn (et bonus og et fælles) på hhv. 14 og 10 år samt Freja Missen, en herlig (og stædig) beagle på 7 år samt hendes to sønner, Uno og Thor, der er 1½ år... og så selvfølgelig de 163 orkidéer som jeg skriver om. Det ældste bonusbarn (20 år) er lige flyttet hjemmefra...

 

Jeg har fortrinsvis arbejdet som kreativ blæksprutte, med fremstilling af informations- og brochuremateriale, men valgte at melde mig ud af samfundet og blive hjemmegående, da jeg ventede det yngste skud på stammen... altså sønnen, ikke hunden...

 

Med hus, have, familie, hunde, "for" mange orkidéer og mine kreative interesser, så keder jeg mig bestemt ikke.

NÅR JEG KØBER ORKIDÉER

Når jeg køber orkidéer rundt omkring i forretningerne, kigger jeg mere på selve planten/bladene end på, hvor mange blomster der er på stænglerne. Det er klart at planter med to høje stængler fyldt med blomster og knopper er fristende flotte. Men de er også gerne dyre. Ofte kan man, især på gartnerier, få orkidéerne til 25-50,- kroner, hvis de blomstre fra alle knopper og der ikke er flere knopper på vej. Så ved man, som køber, ikke hvor lang tid blomstringen har igen. De kan have blomstret i tre uger eller tre måneder. Få vil købe en dyr orkidé, der måske snart afblomstrer... Derfor sælger gartnerierne ud.

 

Jeg er selv "ligeglad" med blomsterne, så længe planten ser robust ud, med gode, kraftige blade. Jeg får den jo "bare" til at blomstre igen.

HVORDAN ER DET NU DEN SER UD...?

Jeg har ca. tredive Phalaenopsis. Lige nu (august 2011) er ca. halvdelen i blomst, mens den anden halvdel hviler. Og hvordan er det nu lige de forskellige orkidéers blomster ser ud osv. Det er helt umuligt at huske, medmindre selve planten har specielle kendetegn. Jeg har f.eks. en orkidé, hvis ene blad bøjer ca. midtpå og vokser tilbage mod stænglen. Åh ja, det var den jeg fik af Bo og Louise som tak for, at jeg passede deres katte i ferien. Den har store rosa blomster. Ja, det var så een jeg har styr på, men hvad så med alle de andre. Jeg er derfor i gang med at lave et katalog, med billeder af alle mine orkidéer. Ud for hvert billede noterer jeg, hvornår planten er købt, hvor og af hvem, hvornår den blomstrer og hvorlænge. Denne hjemmeside er en "aflægger" af dette katalog. I modsætning til kataloget har jeg her valgt kun at vise mine blomstrende orkidéer samt de monterede. Da jeg først fornyligt begyndte at montere, har disse orkidéer ikke nået at sætte blomst endnu.

 

I mit orkidé-katalog noterer jeg også, hvordan de enkelte orkidé-slægter skal passes. Således får jeg et opslagsværk, der er nemt at gå til, når jeg er i tvivl om noget. Det er nemlig meget forskelligt, hvordan de forskellige orkidéer skal passes, også selv om de er i samme slægt. Nogle tåler sol, andre ikke. Nogle skal tørre ud mellem vandingerne, andre skal altid være fugtige osv.

 

Et eksempel er to af mine Dendrobium, Bigibbum (pink) og Nobile.

  

Bigibbum skal have det lunt og godt hele tiden, mens Nobilen helst skal stå ude og snuse til temperaturer, der nærmer sig frysepunktet. Men behovet for lys og gerne direkte sol har de dog til fælles.

OP IGEN

http://orkidemejeriet.blogspot.com/